Csokoládéevéskor béta-endorfin szabadul fel a szervezetben, amit boldogsághormonnak is neveznek. Ez tehát nem a csokiban van benne. Az endorfinok csökkentik a test fájdalomérzetét és sokak szerint a lelkit is, így akár euforikus élményt is képesek kiváltani, és fontos szereppel bírnak a szerelem érzésének kialakulásában is. A csokievés ezt a szintet és a szerotininszintet is növeli, ezek is összefüggésbe hozhatók azzal, miért lesz jobb kedvünk, ha csokit eszünk.

A csokoládé segít fitten tartani az agyat. Az étcsokoládé rendszeres fogyasztása csökkenti a demencia kockázatát és serkenti az agyműködést. A csokoládé teobromintartalma és az antioxidáns hatású flavonoidjai (pl. katechin, epikatechin) felelhetnek ezekért a hatásokért. Nem csoda, hogy régen gyógyszernek tartották a csokoládét.