A csokoládé világnapja
Mértékkel fogyasztva pozitív élettani hatásai is vannak a kedvelt csemegének, amelynek világnapját 2009 óta tartják július 7-én. Bizonyos források szerint 1550-ben ezen a napon érkezett a csokoládé Európába.
Csokoládéevéskor béta-endorfin szabadul fel a szervezetben, amit boldogsághormonnak is neveznek. Ez tehát nem a csokiban van benne. Az endorfinok csökkentik a test fájdalomérzetét és sokak szerint a lelkit is, így akár euforikus élményt is képesek kiváltani, és fontos szereppel bírnak a szerelem érzésének kialakulásában is. A csokievés ezt a szintet és a szerotininszintet is növeli, ezek is összefüggésbe hozhatók azzal, miért lesz jobb kedvünk, ha csokit eszünk.
A csokoládé segít fitten tartani az agyat. Az étcsokoládé rendszeres fogyasztása csökkenti a demencia kockázatát és serkenti az agyműködést. A csokoládé teobromintartalma és az antioxidáns hatású flavonoidjai (pl. katechin, epikatechin) felelhetnek ezekért a hatásokért. Nem csoda, hogy régen gyógyszernek tartották a csokoládét.