A nagysikerű PsychArt24 elnevezésű országos antistigma program egyik helyszíne Kecskemét volt, idén második alkalommal. Tavaly a művészeti maraton rekordot döntött, több mint háromszázan vettek részt rajta a városban.

A rendezvény mottója: művészettel a pszichiátriai betegséggel élők megbélyegzése ellen.”

A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Pszichiátriai Osztályának és Járóbeteg Szakellátásának munkatársai gyógyító munkájuk mellett küldetésüknek tekintik, hogy segítsék a pszichiátriai betegséggel élő személyek emberi méltóságának megőrzését és a mentális betegségeket megbélyegző előítéletek lebontását. A felépülési folyamatnak fontos eleme a kreativitás, a művészi alkotó erő kibontakoztatása. Nappali Kórházi Részlegük művészeti műhelyében kerámia alkotások, festmények, kollázsok, versek és színpadi előadások születnek hétről hétre. 

2023-ban egy rendhagyó, célzottan antistigma programsorozatot szerveztek azzal a céllal, hogy pozitív, közösségi élményt teremtsenek mentális betegséggel élők és hozzátartozóik, valamint az erre nyitott érdeklődők számára együtt, egy helyen, egy időben, egy közös valóságban. Ennek keretében először májusban egy családias hangulatú közös élményfestés program került megszervezésre. Az antistigma programon több, mint ötven munkatárs vett részt.


 
A sorozat szeptember végén 24 órás élményfestéssel folytatódott. A PsychArt 24 művészeti maratonon való részvétel rekordot döntött, több, mint háromszázan vettek részt rajta Kecskeméten. Tavaly novemberben a program egy gálaesttel zárult, „Stigmán innen a teljesség felé” címmel, amely keretében pszichiátriai betegséggel élők mutatták be saját narratívájuk feldolgozásával, hogyan éreznek és gondolkodnak önmagukról, betegségükről és az őket körülvevő társadalmi közeggel való kapcsolódásaikról.

A Kecskeméten idén második alkalommal megrendezett Psychart24 festőmaraton lehetőséget kínált a közös alkotásra mentális betegséggel élők és mentálisan egészségesek számára, az alkotás örömének és az értékteremtés képességének megtapasztalására, a kölcsönös elfogadás erősítésére és az élményen alapuló szemléletváltozásra. A rendezvény évről évre összehoz felnőtteket és gyerekeket, időseket és fiatalokat, amatőröket és professzionális művészeket, hogy közösen, előítéletektől mentes környezetben alkothassanak.
 
A rendezvényt követően egy szakértő zsűri választotta ki azokat a műveket, amelyek egy, a Moravcsik Alapítvány által szervezett, országos vándorkiállításon szerepelnek. Az alkotásokból szakértő zsűri által válogatott vándorkiállítás nyílik 2024 végén. Az első kiállítás a Budapest Art Brut Galériában lesz látható.

A kiállításon megjelenő tárgyak bizonyítják, hogy minden alkotás értékes és egyben a maga valójában gyönyörű.

 

Forrás: facebook.com/kmetkh