A Magyar Közlöny 2024. évi 15. számában megjelent 7/2024. (II. 12.) számú belügyminiszteri rendelet 2024. február 12-én módosította a szakorvosok, szakfogorvosok, szakgyógyszerészek és szakpszichológusok egészségügyi szakirányú szakmai továbbképzéséről szóló 23/2012. EMMI rendeletet, lehetőséget teremtve ezzel az endoszkópos retrográd cholangiopancreatographia (ERCP), valamint a krónikus gyulladásos bélbetegségek centrum jogú ellátója licencvizsgák megszerzésére. 2024. szeptember 18-án elsőként a két szakterület grémiumvezetői és vizsgáztatói vehették át tanúsítványaikat az OKFŐ Szentkirályi utcai épületének könyvtártermében. 

Csabai Ildikó, a Nemzeti Vizsgabizottság képviseletében köszöntötte a megjelenteket, majd tanácskozás zajlott a további licencvizsgák lebonyolításáról. A jogszabályi háttér ugyanis 2025. március 1-ig képzés nélkül teszi lehetővé a vizsgák letételét olyan gasztroenterológus szakorvosok számára, akik megfelelő szakmai jártasságát az egyetemek Szak-és Továbbképzési Központjai igazolják. A licencvizsgákat a Nemzeti Vizsgabizottság szervezi.  

A két új licenc bevezetése lehetővé teszi, hogy a professzionálisabb betegellátás érdekében ezeket a specializációkat megfelelő gyakorlattal és felkészültséggel bíró szakemberek végezzék, így ez fontos mérföldkő lesz a hazai gasztroenterológia területén.